Wat kunt u ondernemen wanneer u slachtoffer bent geworden van een geweldsdelict? Waarschijnlijk komt u in aanmerking voor een schadevergoeding. Onderstaand zullen wij het u stap voor stap uitleggen.
Wanneer u slachtoffer bent geworden van een geweldsdelict kan de ondersteuning van Luxius Advocaten veel steun bieden, zowel juridisch als emotioneel. Bij ons kantoor werken wij bij slachtofferzaken nagenoeg altijd via uw eigen rechtsbijstandsverzekering of gefinancierde rechtsbijstand. Dit betekent dat de zaak door uw rechtsbijstandsverzekering gefinancierd zal worden of dat u in aanmerking komt voor een zogenoemde toevoeging. U kunt dus te allen tijde bij Luxius Advocaten terecht, ongeacht uw financiële situatie. Lees meer over kosteloze juridische bijstand.
Onderstaand ziet u een overzicht van die stappen die door een slachtoffer van een gewelds- of zedendelict doorlopen moeten worden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.
Stap 1: Aangifte doen
Allereerst doet u aangifte bij de politie. De aangifte vormt als het ware de basis voor de nog komende juridische stappen tegen de verdachte en is daarom dus zeer belangrijk.
Stap 2: Start van het politieonderzoek
Na uw aangifte start de politie het onderzoek. Gedurende de tijd dat het onderzoek bij de politie loopt, houdt Luxius Advocaten contact met de politie. Tijdens deze periode wordt u geïnformeerd over de stand van zaken en staat het u vrij om vragen te stellen indien u dit nodig acht.
Stap 3: Beoordeling politieonderzoek
Wanneer het politieonderzoek is afgerond, wordt het politiedossier voorgelegd aan de Officier van Justitie. Het is dan aan de Officier van Justitie of er wel of geen vervolging van de verdachte gaat plaatsvinden. Beslist de Officier van Justitie om niet te vervolgen, dan wordt de zaak geseponeerd. Beslist de Officier van Justitie om wel te vervolgen, dan volgt stap 4.
Stap 4: Formulieren invullen
Wanneer de zaak door de Officier van Justitie in behandeling wordt genomen, ontvangt u drie belangrijke formulieren:
Luxius Advocaten zal samen met u de formulieren invullen en zal hier de nodige begeleiding en ondersteuning in bieden. Wanneer het verzoek tot schadevergoeding goed is onderbouwd, wordt de kans op toewijzing van de schadevergoeding aanzienlijk groter.
Stap 5: De strafzitting
Tijdens de strafzitting wordt de strafzaak tegen de verdachte behandeld, maar ook u als slachtoffer komt aan bod. Uw ingediende vordering wordt besproken en u krijgt veelal de gelegenheid om een slachtofferverklaring af te leggen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om je als slachtoffer uit te laten over het bewijs en over de strafeis. Op deze manier kunt u naar voren brengen hoe het gewelds-/zedendelict uw leven heeft beïnvloed.
Stap 6: De beslissing van de rechtbank en de schadevergoeding
Na de behandeling van te zaak ter zitting doet de rechtbank uitspraak. De rechter beslist dan over de schuldvraag en legt (eventueel) een straf op aan de verdachte. Als je een verzoek tot schadevergoeding hebt ingediend, wordt ook hierover beslist tijdens de uitspraak.
Stap 7: Uitbetaling van de schadevergoeding
Nadat de vordering door de rechter is toegewezen, zal Luxius Advocaten u adviseren over de praktische afwikkeling van de zaak. U heeft recht op een bepaald bedrag aan schadevergoeding, maar u moet dit natuurlijk ook nog daadwerkelijk krijgen.
Met de begeleiding van Luxius Advocaten Veldhoven doorloopt u iedere fase van het proces met vertrouwen. Onze advocaten zorgen ervoor dat u niet alleen uw recht haalt, maar ook emotioneel ondersteund wordt in het proces.
Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem contact op met Luxius Advocaten Veldhoven voor gespecialiseerde hulp bij uw schadevergoeding na een misdrijf.
Wij staan u bij wanneer u een geschil heeft met een financiële instelling.
Heeft u schade geleden waarvoor een ander mogelijk aansprakelijk is? Wij helpen u graag verder.
Heeft u een geschil met uw verzekeraar? Luxius Advocaten helpt u op weg.
Heeft u een (zakelijk) conflict of zoekt u juridisch advies? Wij staan klaar voor zowel ondernemers als particulieren.
Stuur ons vrijblijvend een bericht.
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend en kan indien gewenst bij u thuis plaatsvinden.