Hond Doodgebeten Door Onaangelijnde Honden in Veldhoven

Inhoudsopgave

Hondenbeten: een dagelijks risico; in dit artikel vertellen we je meer over de cijfers, oorzaken, preventie & juridische hulp die ingeschakeld kan worden na een bijtincident. We beginnen met een voorbeeld van een voorval dat zich in Veldhoven voorgedaan heeft.

Op woensdag 18 september 2024 is er in Veldhoven een aangelijnde hond doodgebeten door een vijftal losgebroken honden. In het nieuws wordt het voorval omschreven als een ‘bloederig tafereel’. Omstanders hebben verklaard dat het ging om ‘grote vechtlustige honden’. De honden bleken een straat verderop te zijn losgebroken. De buurtbewoners zijn te hulp geschoten, omdat ze iemand hoorden schreeuwen. De vijf honden zijn door de politie in beslag genomen. Ondanks de hulp van de buurtbewoners, heeft de aangevallen hond het helaas niet gered.

Uit de laatste nieuwsberichten van Omroep Brabant is gebleken dat de vijf honden die de andere hond hebben doodgebeten in beslag zijn genomen en mogelijk af worden gemaakt. De eigenaar van de honden is een 44-jarige man uit Veldhoven. Op dit moment is hij nog niet aangehouden, maar wordt hij wel verdacht van overtreding van artikel 425 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel luidt als volgt “Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft: Hij die geen voldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier.”. Het OM zal uiteindelijk beslissen wat er gaat gebeuren met de honden.

Een dagelijks risico: cijfers hondenbeten Nederland

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. Ongeveer 30 procent van deze bijtincidenten is zodanig ernstig dat er medische hulp voor nodig is. In ruim anderhalf jaar tijd hebben plastisch chirurgen ongeveer 100 ernstige bijtincidenten geregistreerd, waarbij de slachtoffers moesten worden geopereerd. De slachtoffers waren voornamelijk kinderen, waarvan 44 procent jonger was dan 8 jaar.

Tweede kamerlid de heer Wassenberg van de Partij van de Dieren noemt de eigenaren van de honden de voornaamste risicofactor, omdat zij vaak de honden niet goed opvoeden. Hij geeft daarbij ook aan dat het gaat om alle hondenrassen, niet specifiek om één hondenras.

Oorzaken en preventie hondenbeten

Oorzaken
Er zijn bestaan allerlei oorzaken waardoor een hond agressief gedrag vertoont. Allereerst is gedrag deels erfelijk. Sommige gedragskenmerken kunnen de kans op een bijtincident vergroten. Honden die van aard nerveus of angstig zijn, zullen eerder bijten dan een hond die zich zeker voelt. Een hond kan dit gedrag ook doorgeven aan zijn pups. Ook kan het liggen aan het bewust fokken voor een bepaald doel. Het kan dan zijn dat zij sneller agressief reageren. Op dit moment wordt door een speciaal team van de Universiteit Utrecht een zogeheten ‘risico-assessment’ gedaan, waarbij zij gaan kijken naar het gedrag van honden.

Preventie
Hondeneigenaren dragen de verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun hond. Het voorkomen van een bijtincident begint al voordat een hond in huis komt. Toekomstige eigenaren moeten goed nadenken over welke hond bij hen past en of ze in staat zijn zorg te bieden voor een hond. Het vinden van een betrouwbare fokker speelt ook een belangrijke rol, omdat de socialisatie van een pup in de eerste weken van zijn leven essentieel is voor zijn verdere gedragsontwikkeling. De Rijksoverheid heeft onderzoek laten uitvoeren naar de beste methoden om ervoor te zorgen dat pups zich op een gezonde manier ontwikkelen. Voor verdere betrouwbare informatie over honden en wat daarbij komt kijken kunt u de website van Landelijk informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) raadplegen. Hoewel elke hond kan bijten, is de kans daarop aanzienlijk kleiner wanneer eigenaren hun hond goed begrijpen en ervoor zorgen dat zij hem niet in een stressvolle situatie brengen. Als een hond toch agressief gedrag vertoont, is het belangrijk dat de eigenaar stappen onderneemt om een bijtincident te voorkomen. Dit kan door de hond standaard aan te lijnen of door hem een muilkorf om te doen.

Juridische hulp: Luxius Advocaten

Mocht u slachtoffer zijn geworden van een bijtincident, kunnen de advocaten van Luxius Advocaten u bijstaan om uw geleden schade te verhalen. Hondenbeten kunnen ernstige fysieke en emotionele gevolgen hebben. In veel gevallen is de eigenaar van de hond verantwoordelijk voor de schade die u lijdt. Daarnaast heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding voor onder meer medische kosten, inkomstenderving en immateriële schade. Neem contact op met Luxius Advocaten voor een vrijblijvend gesprek, zodat we uw situatie kunnen bespreken en u de (juridische) ondersteuning kunnen bieden die u nodig heeft.

Bronnen
https://www.houdenvanhonden.nl/kinderen-en-je-
hond/hondenbeten/#:~:text=Hondenbeten%20in%20Nederland,slachtoffer%20van%
20bijtincidenten%20dan%20volwassenen.


https://nos.nl/artikel/2488695-kinderen-vaak-slachtoffer-hondenbeet-plastisch-
chirurgen-willen-maatregelen


https://www.minderhondenbeten.nl/agressie/oorzaken-van-agressie/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/aanpak-hoog-risico-honden

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4554714/agressieve-bijthonden-veldhoven-
worden-mogelijk-afgemaakt

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste juridische nieuws en deskundige inzichten – direct in je inbox!