Hondenbeet

Inhoudsopgave

Eigenaar aansprakelijk voor letselschade hondenbeet

De hond is een van de meest populaire gezelschapsdieren in ons land. Ongeveer een op de vijf gezinnen heeft een hond in huis. In totaal telt Nederland anderhalf miljoen honden. De meeste dieren geven gelukkig geen overlast of problemen, omdat ze goed worden opgevoed. Maar een deel van de honden brengt risico’s met zich mee. Helaas komt het vaak voor dat mensen of kinderen bijtletsel oplopen door de aanval van een hond. Wanneer kunt u dan een schadeclaim indienen bij de eigenaar? Wij leggen het graag aan u uit.

Medische gevolgen van een hondenbeet

Een hondenbeet komt vaak onverwachts en kan behoorlijk pijnlijk zijn, dus de schrik zit er na afloop goed in. De beet kan de huid beschadigen en bijvoorbeeld leiden tot blauwe plekken. Neem in ieder geval contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld wordt geadviseerd een tetanusprik te komen halen.

Onze gebruikersvriendelijke checklist bij hondenbeet letsels behandelt elk essentieel detail in een praktisch en eenvoudig te volgen formaat. Van het beoordelen van de verwondingen tot het documenteren van het incident en het zoeken van medische hulp.

In sommige gevallen kan er bij de aanval van een hond ernstig letsel ontstaan. U kunt dan denken aan spierletsel in armen, benen of in het gezicht. Daarbij kan sprake zijn van veel bloedverlies en na afloop blijvende littekens. Letselschade door toedoen van een hond kan zelfs leiden tot ernstige blijvende letselschade en beperkingen. Zeker bij jonge kinderen kunnen de gevolgen enorm zijn, met een impact op de rest van hun leven.

Hondenbeet aansprakelijkheid

Het is belangrijk om te weten dat de eigenaar of bezitter van een hond aansprakelijkheid draagt voor letsel- of andere soorten schade veroorzaakt door het dier, zoals schade aan eigendommen van anderen (aansprakelijkheid hondenbezitter). In sommige gevallen kan men een beroep doen op overmacht of eigen schuld van het slachtoffer om de aansprakelijkheid te verzachten of te verleggen. Echter, indien de eigenaar nalatig is geweest en de gevaarlijke eigenschappen van de hond bekend waren, kan men de eigenaar zeker aansprakelijk stellen voor de veroorzaakte schade. Het vergoeden van de schade aan slachtoffers valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar en/of diens verzekeringsmaatschappij.

Hondenbeet schadevergoeding

Recht hebben is iets ander dan recht krijgen. Om uw letselschade vergoed te krijgen, dient u de nodige stappen te zetten. De eigenaar van de hond moet aansprakelijk worden gesteld. Als de eigenaar van de hond is verzekerd tegen aansprakelijkheid (AVP-verzekering), kunt u de schade claimen bij de verzekeraar. U zult de geleden schade moeten aantonen en onderbouwen met bewijs. Ook de gemaakte kosten in verband met het letsel, zullen met bonnetjes moeten worden aangetoond.

Een verzekeraar probeert altijd om de te betalen schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. Het is daarom niet eenvoudig om alle geleden schade vergoed te krijgen.

De voordelen van een letselschade advocaat

Om er zeker van te zijn dan alle schade wordt vergoed, is de inschakeling van een gespecialiseerde letselschade advocaat verstandig. De advocaat neemt namens u contact op met de eigenaar van de hond en onderhoudt de contacten met de aansprakelijkheidsverzekeraar. Hij of zij zorgt voor een correcte aansprakelijkstelling en een zorgvuldige onderbouwing van de schade. Omdat de advocaat deskundig is in het claimen van letselschade, heeft u er geen omkijken naar. Dat is een geruststellende gedachte.

Luxius Advocaten

Het is ons dagelijks werk om ervoor te zorgen dat letselschadeslachtoffers krijgen waar ze recht op hebben, namelijk de volledige vergoeding van hun schade. Bovendien helpen we bij het aanvragen van de benodigde voorzieningen indien noodzakelijk zoals huishoudelijke hulp. De kosten daarvan verhalen we op de aansprakelijke partij.

Ook onze eigen kosten worden volledig verhaald op de veroorzaker of op diens verzekeraar. Daarom is onze hulp in vrijwel alle gevallen kosteloos voor onze cliënten.

Wij bijten terug!

Bent u het slachtoffer van een hondenbeet en zoekt u deskundige hulp bij het verhalen van uw letselschade? Dan bent u bij Luxius Advocaten aan het juiste adres. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste juridische nieuws en deskundige inzichten – direct in je inbox!